El públic demana més contingut en valencià als mitjans alternatius

@AgusJmez

Agustín Alabau, 1996 (València). Periodista i estudiant de Comunicació Audiovisual a la Universitat Jaume I. L’has llegit al web d’À Punt Mèdia i escoltat a la 99.9 València Radio.

El públic demana més contingut en valencià als mitjans alternatius

Agustín Alabau

Una de les coses més importants que permet el desenvolupament tecnològic a la nostra societat és la capacitat d’accedir a diferents webs amb informació especialitzada, depenent dels gustos del consumidor. A més, encara que la majoria d’informació pujada a Internet està en anglés, no hauríem d’oblidar la necessitat de nodrir de la nostra pròpia llengua aquests espais. La convergència mediàtica provoca una evolució natural que ens facilita obrir un compte en Twitter o Facebook des dels nostres mòbils. Açò és un exemple de democratització, ja que amb pocs recursos podem escriure, informar o donar la nostra opinió sobre el tema del moment en valencià.

Malgrat això, per aconseguir ser coneguts dins d’un espai tan ample, és necessari una fórmula i una estratègia per a ser atractius. Els Valentubers són la unió d’una sèrie de protagonistes que, a través de YouTube i amb un idioma en comú, conten allò que està al nostre costat, però que no té interès per als mitjans de comunicació tradicionals, o simplement no és rendible. Això no obstant, qualsevol persona que vaja a festivals, siga amant de la literatura o melòmana, podria ser una seguidora d’un canal o un compte a Twitter valencià, a més de donar-li suport i fer que arribe a més gent. A més, aquesta finestra en llengua valenciana és una oportunitat per a què els periodistes i altres comunicadores poden donar-se a conèixer. Amb un mercat de treball tan precari i poc donat a innovar, la plataforma utilitzada pels Valentubers pot ser una onada d’aire fresc i un trampolí en un gremi en el que molts han perdut l’esperança.

En aquest moment, les xarxes social són les ferramentes més utilitzats pels joves. Els diaris de paper passen a un segón pla i la televisió s’oblida de nosaltres. Per això, molta gent consulta Twitter per a informar-se o Instagram per a veure les fotografies de les seues amistats i penjar les de l’últim viatge. Facebook, encara que, personalment, a penes li dedique temps, també té el seu propi espai en altres circles. Per aquests motius, les xarxes socials donen una oportunitat d’or a la gent (com els Valentubers) amb idees innovadores. És cert que cada vegada més podem trobar diaris digitals, comptes de Twitter o youtubers on s’empra el valencià com a primera llengua.

¿Quin és el futur dels continguts en valencià?

YouTube és una plataforma en la qual es penalitza als usuaris que deixen de publicar contingut, i per això alguns canals acaben “desapareixent”, siga per la falta de temps o de motivació. D’altra banda, el contingut pot ser repetitiu, i alguns vídeos acaben avorrint a l’espectador. Aixina que, en un exercici difícil però beneficiós per a tots, crec que cadascú ha de trobar el seu estil personal per a la producció de contingut, i intentar innovar. Estic segur que els valencià té molt de futur a les xarxes socials, i poc a poc el contingut està evolucionant.

Top