Posa’t al dia de la política i el cinema amb el canal “La comarca científica”

Sergi Pau (@sergipau99)

La comarca científica és un d’eixos canals valentúbers que tracten un gran ventall d’iniciatives, temes i propostes. D’aquesta manera, amb aquest post et recomanem alguns dels seus últims vídeos que van des de la política valenciana amb el seu particular “CIS Valencià” fins al tractament de l’atur i la pobresa en la societat actual.

Amb el primer vídeo que et recomanem, podràs descobrir, debatre i comentar amb la politòloga Idoia Arreaza tots els anàlisis i comportaments electorals valencins, però també amb la periodista Elena Tamarit.

❓D’aquesta manera, i tú, quina és l’àrea del Botànic que creus que millor ho està fen? Deixeu les vostres opinions als comentaris del vídeo.

Amb el següent vídeo vos portem un anàlisi sobre l’atur i la pobresa en el territori valencia, ja que totes les nostres comarques arrosseguen des de l’any 2008 unes taxes d’atur i pobresa per damunt de la mitjana espanyola, segons l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Institut Nacional d’Estadística. Com a curiositat i una dada sorprenent, la comarca científica ens apropa que “el màxim de la sèrie històrica va ser l’any 2014, quan quasi el 35% dels valencians estaven en risc d’exclusió social”.

?En aquesta ocasió podràs analitzar totes aquestes variables i taxes -i les seues causes- amb l’economista valenciana, Carmen Castro.

El cinema i les sèries de televisió no són només una indústria d’entreteniment, també actuen com a fàbrica d’ideologies. Esta és la premissa per la qual la secció “La Comarca Cinèfila” del canal “La Comarca Científica” analitza les pel·lícules i les sèries més rellevants des de l’enfocament de les ciències socials, amb una lectura social dels arguments, els personatges i les històries cinematogràfiques.

?El cinema és un art, és cert, però també pot ser una arma de propaganda, de crítica i de reflexió.

En aquest últim capítol, el sociòleg Alexis Lara analitza tres pel·lícules recents amb un important missatge com són Parásitos, Joker i El Hoyo. Totes tres coincideixen en assenyalar el problema de la desigualtat, probablement el factor que més condiciona les societats actuals basades en l’ecomina de mercat. Però no només això. En esta ocasió, La Comarca Cinèfila rebusca entre els clàssics i no tan clàssics de la sociologia per trobar-ne un total de 5 conceptes que ens ajuden a entendre millor les pel·lícules i el món en què vivim: L’estratificació social de Peter Townsed, la Meritocràcia de Richard Sennet, la Presa de Consciència de Karl Marx, el trencament de la Conducta Hegemònica de Michel Foulcault i l’Anomia d’Émile Durkheim.

❓Què cinc conceptes sociològics tenen en comú les pel·lícules El Clot, Paràsits i Joker? El sociòleg valencià Alexis Lara es basa en els sociòlegs Peter Townsend, Richard Sennet, Karl Marx, Michel Foucault i Émile Durkheim per a desentranyar-les.

 

Top