Samantha mostra la llengua: un fenomen a les xarxes socials

La cantant d’Operación Triunfo aconsegueix captar l’atenció de l’audiència amb la seua naturalitat en l’ús del valencià

Encetem la nova secció ‘A la punta de la llengua’, en què relacionarem l’impacte del valencià a les xarxes socials. 

Sergi Moyano (@sergimoyano_)

Samantha ha parlat i ha cantat en la seua llengua materna. Per estrany que parega, això és notícia. I és que la diversitat lingüística i territorial és absent en l’estructura mediàtica centralitzada d’Espanya. La jove valenciana ha captivat l’audiència d’Operación Triunfo amb la seua naturalitat i superant el 60% de sordera que pateix. Analitzem la importància d’esta conquesta televisiva amb el publicista Quique Castelló i amb la periodista cultural Amàlia Garrigós.

El primer assegura que el fet que la cantant de Beniarrés haja aconseguit convertir-se en favorita, és gràcies a «tots els seguidors i activistes que li han donat suport a través de les xarxes socials». Per la seua banda, Garrigós relata que «algunes intervencions de Samantha tenen un poder més transformador que qualsevol iniciativa lingüística que es puga fer des de l’àmbit polític», en referència al poder que té visualitzar la manca de diversitat lingüística a les televisions d’àmbit estatal. 

«Samantha s’ha projectat al món amb naturalitat: li ix de l’ànima ser i sentir-se valenciana»

Quique Castelló, publicista

 

El publicista Quique Castelló (Almenara, 1995) ha estat un dels principals seguidors de Samantha. És un dels integrants de la fan zone. Des de fa uns mesos, enceta cada jornada a Twitter amb la frase “Bon dia, ja has votat a Samantha?”. Graduat en Publicitat i Relacions Públiques en l’UJI, ara estudia un màster en comunicació política. Des d’esta perspectiva, la política, publicà fa poc un article a la revista Mirall on desglossa les raons per les quals Samantha s’ha convertit en un referent molt útil per al valencianisme. 

«Cada vegada som més les persones que ens interpel·lem per donar suport a Samantha. Ella mateixa ha generat això, sense voler-ho. Des de la primera gal·la ens té enamorats, i no només als valencianistes», palesa. Per a Castelló, Samantha és una clara finalista. «De moment, hem aconseguit fer Samantha favorita i una part de culpa tindran tots els seguidors i activistes que li han donat suport a través de les xarxes socials», acredita. «La importància d’Operación Triunfo i Samantha va molt més enllà de la televisió. Eixe és precisament l’encert, que és un concurs multiplataforma (YouTube, Instagram, Twitter, App…), on les xarxes socials són protagonistes. OT arriba per terra, mar i aire. I això vol dir que Samantha i la seua valencianitat, també», visualitza.

 

«Els valencians i valencianes ens sentim orfes davant el context mediàtic espanyolitzat; si no plou a Madrid, no plou a cap lloc. Per tant, el fet que una valenciana isca i cante en valencià en el prime time espanyol és un motiu de celebració. La visibilitat que te dóna eixir en una plataforma com OT, ens projecta a tot el territori espanyol», reivindica. «Hi ha hagut altres concursants que han cantat en català, el que passa és que Samantha ho va fer per a jugar-se l’entrada o no en el concurs. Això és el que la fa especial», assegura el publicista.

La cantant de Beniarrés captivà el públic de la Gala 0 amb ‘Que tinguem sort’, la famosa cançó de Lluís Llach, i aconseguí entrar a l’acadèmia. «S’ha projectat al món amb una determinada manera de ser: li ix de l’ànima ser i sentir-se valenciana i mediterrània. A mi el que em sorprén és una persona com ma mare, que no veu OT, ara em diu ‘Fica-ho encara que siga soles quan isca la valenciana’», conta.

 

«Samantha està contribuint a normalitzar la diversitat lingüística i cultural que hi ha a Espanya»

Amàlia Garrigós, periodista

 

La periodista Amàlia Garrigós (Alcoi, 1965), qui és tota una experta en les escenes musicals valencianes, coneix ben bé Samantha. Fa dos anys, quan encara no atreia tantes mirades mediàtiques, l’entrevistà a la ràdio pública valenciana amb la seua banda Cactus. Tot i que reconeix que no és seguidora d’OT, assegura estar «molt a l’aguait del que ocorre amb ella». «Samantha és un autèntic fenomen que ha despertat els cors de mig País Valencià i mitja Espanya. La seua presència damunt l’escenari és poderosíssima, la seua actitud i la seua imatge angelical, juntament amb el seu talent i la seua passió, estan deixant desarmats a tots. Té un carisma singular i únic».

«La veig molt natural a OT, sense filtres», percep. Però per a la comunicadora, el més bonic és «com ella remarca que la seua llengua d’expressió habitual amb la família i amics és el valencià». «Clar, per això queda tan forçat per a ella que quan li saluden haja de fer-ho en castellà», comenta Garrigós. En eixe sentit, sosté que «algunes intervencions de Samantha tenen un poder més transformador que qualsevol iniciativa lingüística que es puga fer des de l’àmbit polític». 

Per a la periodista cultural, és important fer valdre la diversitat lingüística que hi ha a l’Estat als mitjans de comunicació. «A Operación Triunfo participen joves de totes les autonomies, per tant, haurien d’aprofitar eixe aparador perquè la gent poguera expressar-se en la seua llengua materna —i traduir-ho instantàniament, si volen—», proposa. «Seria una manera de normalitzar i visibilitzar que l’Estat espanyol és plurilingüístic i pluricultural. I això és el que està aportant Samantha amb total naturalitat; està deixant-nos absolutament embadalits». 

La cantant Samantha Gilabert amb la periodista Amàlia Garrigós, en la gala dels Premis Tresdeu, poc abans d’entrar a OT. Novembre de 2019.

 

«És molt important que a les televisions d’àmbit estatal, i molt més a la pública —que paguem tots—, hi haja música en tots els idiomes de cada comunitat autònoma. Això ocorria als inicis de la democràcia espanyola, on podíem vore Ovidi Montllor o Raimon cantant en català en TVE. Hem retrocedit en eixe sentit», constata Garrigós, i afegeix: «Ara és molt difícil, i queda com una raresa, que una llengua que no siga el castellà aparega en una televisió estatal». No obstant això, a pesar que la realitat que descriu no és gens satisfactòria, Garrigós concentra els seus millors desitjos en Samantha: «Està enderrocant barreres i prejudicis lingüístics. Samantha ens ha donat esperança».

 

Top