Youtube, la salvació d’una llengua

Sóc Alexandre Peris Ferrando i tinc 19 anys, quasi 20. Sóc de Carcaixent i estic cursant actualment 3r de Periodisme en la Universitat de València. Abans vaig estudiar al Maria Inmaculada, a Carcaixent, i tinc el nivell B1 d’anglès i el C1 de valencià. Sóc jugador de futbol en el Grup III de la Lliga Preferent, a l ‘UD Carcaixent. A més del futbol, m ‘agrada molt eixir amb els meus amics, escoltar música i tot el relacionat amb els videojocs i les xarxes socials (Twitter, Instagram i Youtube sobretot).

ALEXANDRE PERIS

YouTube, la salvació d’una llengua

Youtube. Una plataforma meravellosa. Probablement la major plataforma de continguts de tot tipus. Les temàtiques són extensament variades; des d ‘un tutorial del Minecraft o del Fortnite fins com fer una bona “paelleta”. Però, quants canals d ‘aquesta plataforma conegueu en valencià?

Jo sóc consumidor de YouTube, i no poc. Podria assegurar que hauré vist com a molt trenta vídeos en tota la meua vida en valencià. Per què passa això? La veritat es que no ho sé. El que sí sé és que un futur una llengua tan bonica com és el valencià, malauradament desapareixerà.Esta devaluació del valencià es veu reflectida en l’últim Baròmetre de l ‘Ajuntament de Valencià on es va confirmar una dada estrepitosa. Solament l ‘1 ‘3% de la població utilitza el valencià com a idioma habitual. A més, quasi huit de cada deu persones té el castellà com a idioma habitual i únicament el 17 ‘9% li és indistint utilitzar una o altra llengua.

Per sort, encara estem a temps de rescatar aquesta llengua que ja molts la donen per perduda. La solució? L’he comentada anteriorment. Les xarxes socials en general tenen un potencial increïble que al parèixer ningú s’adona. Un vídeo a Youtube és capaç d’arribar al milió de visites en qüestió de dies; i si m’apures, d’hores. Doncs bé, ara pareu a imaginar-se la repercussió que tindria el suposat vídeo si fora en valencià.

Deixar de parlar en castellà per a arribar a més gent i parlar en valencià per a assolir públic valencianoparlant pense jo que és la solució. Perquè al cap i a la fi, si el contingut és bo, la gent se subscriurà igual i li agradarà per igual, independentment de l’idioma emprat. I per sort, és una cosa que ja es fa. Admire completament a aquesta gent i anime des d’ací als més joves a crear contingut en valencià per a promocionar així la nostra llengua. Anima’t!

 

Top